Stockholm Furniture & Light Fair – stadig mere dansk

Arealmæssigt fylder de danske udstillere mere og mere på Stockholm Furniture & Light Fair, da stadig flere ønsker mere plads til deres løsninger

Af: Kim Sejr, journalist

I dagene 7.-11. februar vil i omegnen af 40.000 professionelle møbelfolk fra mere end et halvt hundrede lande besøge det store messecenter Stockholmsmässan, hvor ca. 700 udstillere præsenterer deres seneste møbelløsninger.

Stockholm Furniture & Light Fair bliver i stigende grad danskernes messe. Det mener messens repræsentant i Danmark, Marianne Sjöberg, der som en del af forklaringen bl.a. fremhæver den svenske messes evne til at kræve kvalitet på standene.

– På Stockholm Furniture & Light Fair bliver hver interesseret virksomheds produkter taget i øjesyn via hjemmesider, ekstra fremsendte billeder mv. for at se, om og hvor firmaets produkter passer ind på messen. Ikke mindst er kravene strenge i området Contract & Design, og de danske produkter har som regel let ved at slippe gennem nåleøjet. Messen har udviklet sig til verdens største præsentation af nordisk møbeldesign, og det tiltrækker interessante indkøbere fra hele verden, siger Marianne Sjöberg, der repræsenterer Stockholmmässan på det danske marked.

– Modsat mange andre messer er vores problem ikke at finde virksomheder, der gerne vil udstille, men derimod at finde plads nok til alle, der gerne vil ind. Og tendensen i de seneste år med, at især danske udstillere vil have en større stand næste gang, gør ikke opgaven lettere. Selv om messecentret Stockholmsmässan er Nordeuropas største, så kunne vi godt ønske os endnu flere kvadratmeter. Antallet af danske virksomheder ligger typisk på 12-13 pct. af det samlede tal, men flere ønsker mere plads til deres løsninger, siger Marianne Sjöberg.

– Jeg tror, det er messens meget skandinaviske fokus tilsat spændende elementer i form af upcoming designere, særudstillinger og foredrag, der i snart mange år har gjort Stockholm Furniture & Light Fair så populær, siger Marianne Sjöberg.

Nyt designtema

På den sidste messe var temaet på et særligt udstillingsområde “Nature is back for good”: “Det moderne menneske længes tilbage til naturen. Planterne får en stadig mere central placering både i hjemmet og i det offentlige miljø. Vi bliver også mere bevidste om, hvad tingene, der omgiver os, er lavet af, og hvordan de bliver produceret”.

Desuden er der blevet indstiftet en ny pris – Editors’ Choice. Prisen omfatter tre kategorier: “Rising Star”, “Best Stand” og “Best Product”. Juryen består af chefredaktører fra nogle af Europas vigtigste designmagasiner.

I 2016 bestod Editors’ Choice-juryen af chefredaktørerne Marcus Fairs fra engelske Dezeen; Adeline Seidel fra tyske Stylepark; og Walter Bettens fra belgiske DAMn Magazine.

– Da vi er en international messe, synes vi, det er vigtigt at have en international jury, som kan bidrage med et perspektiv udefra på, hvad der bliver vist på messen, siger Cecilia Nyberg, projektchef for Stockholm Furniture & Light Fair.

Foruden æren modtager vinderne en statuette designet af svenske Lisa Hilland og fremstillet af den lille virksomhed Kullaro i Skåne. Kullaro laver sine indretningsprodukter af det specielle sorte mineral diabase, som egnen omkring firmaet er rig på.

Guest of honour

Den spanske kunstner og designer Jaime Hayon, kendt for sit legesyge udtryk og sin alsidige produktion, har fået opgaven at kreere en udstilling i entréhallen på Stockholm Furniture & Light Fair. Det er 14. gang, messen inviterer en velrenommeret, international designer til at udforme en særudstilling.

– Efter vores mening er Jaime Hayon en af dagens mest spændende og unikke designere. Han arbejder i grænselandet mellem kunst og design, og vi beundrer bredden i hans produktion, som omfatter alt lige fra ure til møbler og indretning. Vi ser frem til at se hans legesyge udtryk, der er krydret med humor og opfindsomhed, manifesteret i en udstilling, som vi er overbeviste om vil inspirere, udfordre og blive værdsat af de besøgende, siger Cecilia Nyberg, projektchef for Stockholm Furniture & Light Fair.

Jaime Hayon blev født i Madrid i 1974. Efter at have studeret industridesign i Madrid og Paris begyndte han i 1997 på Fabrica, det Benetton-støttede akademi for design og kommunikation i Italien, hvor han var leder for designafdelingen frem til 2003. Jaime Hayon startede sit eget studio i 2000, og fra og med 2003 har han lagt al sin energi på sine egne projekter.

Blandt tidligere guest of honours kan nævnes Paul Smith, Arik Levy, Inga Sempé, Oki Sato/Nendo, GamFratesi, Ilse Crawford og Barber & Osgerby.