Here Comes The Sun - endelig!

En glem og hengemt smuk lampe, designet i 1969 bliver nu relanceret - men hvad har det med Beatles at gøre?

Her er den utrolige, men sande historie om en smuk lampe lavet af en helt anonym, fransk designer som ellers var gået helt i glemmebogen og bogstavelig talt blevet fjernarkiveret for nu at blive genoplivet med relanceringen af lampen ”Here Comes the Sun”.

Eet sted i verden i 1969 er der krisestemning. Nemlig hos Beatles, hvor der er frustrationer, dårlig stemning og opløsningstendens. Bandet er ved at kollapse. George Harrison sidder sammen med Eric Clapton og snakker om situationen og George Harrison kommer på ideen med sangen og melodien ”Here Comes The Sun” , for øvrigt indspillet med Eric Clapton. Den symbolske  filosofi bag sangen var at få solen frem så der kunne bringe lys over mørket blandt bandets medlemmer.

Et andet sted i verden i 1969 sidder en fransk designer , Bertrand Balas og er ved at færdiggøre designet på sin nye lampe. Han ved på dette tidspunkt ikke noget om sangen hos Beatles, men da han efterfølgende får nys om sangen står det klart for ham, at lampen skal hedde Here Comes The Sun – ikke mindst fordi lampen jo har en umiskendelig form som et æble. Den hollandske Producent Raak dengang var uenig, så lampen blev sat i produktion under navnen Fontaine, men det er næsten også lige meget, for produktionen blev indstillet i 1978.

Et andet sted, mere end 35 år senere, altså sidste år, sidder indehaveren af det franske designfirma DCW, Fréderic Winkler og ser nyheder på sit TV, hvor jihadister er i færd med at bombe i Mali.Forfærdeligt, men noget fanger hans øjne på skærmen, nemlig en skolebygning i en særlig klassisk stil. Han bliver nysgerrig og forsøger at finde ud af, hvem arkitekten er. Det viser sig at være Bertrand Balac. Og hvorfor er det lige, at han har designet en skole i Mali? Fordi hans søn er præst i Mali og da situationen opstod henviste sønnen til sin far, der fik opgaven i Mali.

- Da jeg søgte på Bertrands Balas´s navn så jeg bl.a. den lampe han havde lavet i 1969 og jeg blev straks interesseret i designet og så tog jeg kontakt til den nu 84-årige designer for at se, om det var muligt at indgå et samarbejde, fortæller Fréderic Wincler og fortsætter:

- Jeg får fat i ham og han fortæller, at han lige for 14 dage siden har fået lagt alle sine gamle papirer og tegninger i kasser og fået dem arkiveret på loftet og dermed fået lukket for arbejdskapitlet i sit liv, hvilket havde gjort ham noget deprimeret. Så derfor er det helt fantastisk, at vi nu har fået etableret et samarbejde, så vi nu kan få relanceret lampen under det navn, han allerhelst fra starten af ville have brugt til sine lampe, fortæller Frédéric Winkler.

Franske DCW er repræsenteret på det danske marked af Roomstore.

Foto: Lampen Here Comes The Sun - fotograferet på Roomstores stand på Stockholm Furniture & Light Fair 2015.