En moderne kontorstol skal være ligesom en smartphone …

En moderne kontorstol skal være ligesom en smartphone. Den skal være selvinstruerende, enkel at bruge og passe til alle. Og så skal den have sjæl, siger Olle Lundberg, designer for norske SAVO

I 1990erne, før vi fik de bærbare computere, sad alle på en fast plads i løbet af arbejdsdagen. Dengang skulle en kontorstol kunne indstilles til lige præcis den enkelte medarbejders højde og drøjde, og det gav så mange indstillingsmuligheder og -greb, at det krævede en ingeniøruddannelse at bruge grebene rigtigt.

Resultatet blev, at mange opgav at indstille kontorstolen rigtigt, hvorefter enhver middelmådig kontorstol var ligeså god som en rigtig god stol. Og det har helt sikkert bidraget til de skavanker, der siden er blevet til folkelidelsen dårlig ryg.

- Hos SAVO ved man, at en god kontorstol skal følge kroppens bevægelser og støtte ryggen de rigtige steder – og være let at indstille med få greb. Det gælder ikke mindst efter, at vi har fået bærbare pc’ere og trådløst netværk, som betyder, at færre og færre har faste pladser på kontoret. I dag kan vidt forskellige medarbejdere sidde på den samme kontorstol i løbet af en uge, og derfor skal kontorstolen også være let og intuitiv at indstille – ligesom SAVO Soul!, siger Olle Lundberg, der har designet for SAVO.

Alt det man ikke ser, men mærker

Hos SAVO søger man ikke at skabe den ene perfekte siddestilling, for den findes ikke. Det gælder derimod om at skabe en stol, hvor det er let at sidde varieret og hvor stolen følger kroppens bevægelser diskret og støttende, uanset siddestilling, siger Olle Sundberg og fortsætter:

- Derfor har SAVO Soul det patenterede SAVO Floating Tilt®, der er 5’ generation af ryglæn. Det har en indbygget multidynamisk funktion så sæde og ryglæn uaf­hængigt af hinanden følger personens bevægelser. Det giver ‘en åben hoftevinkel’, der aflaster ryggen i siddende stilling, og som inviterer til bevægelse.

For at give ryggen optimal støtte, har SAVO Soul FLEXI BACK, der støtter selv ved sidelæns bevægelser. Funktionen støtter når man f.eks. læner sig til siden for at nå noget yderst på skrivebordet, eller f.eks. læner sig ned efter en taske på gulvet, men naturligvis også, når man læner sig tilbage og strække dig efter en lang dag. Og da ryglænet samtidig er i en blød plastikskal med fast polstring, der følger kroppens ergonomi med mulighed for justering, er forskellen fra en almindelig god kontorstor til en rigtig god SAVO Soul med sjæl tydelig.

- Som prikken over i’et er Savo Soul miljøbevidst. Det betyder blandt andet, at hele 90 procent af stolen kan genbruges, og at 60 % af stolen er udført i recirkulerbare materialer, fremhæver Olle Lundberg.

Fakta om SAVO

Norske SAVO blev etableret i Norge i 1945, og har siden 1970 udelukkende fokuseret på at udvikle og producere kvalitets kontorstole. I alle årene har man fokuseret på funktionalisme og enkelt design med innovation som et af de vigtigste nøgleord.

Foto: En god kontorstol skal følge kroppens bevægelser og støtte ryggen de rigtige steder – og være let at indstille med få greb, siger Olle Lundberg, designer for SAVO.

Læs mere om kontorindretning, møbeldesign og Stockholm Furniture & Light Fair i marts-udgaven af Byggeplads,dk der udkommer i denne uge..