Kulturtapet med LED-belysning

Bag håndlavede tapeter med mønstre inspireret af maya-kulturen og med indlagt LED-belysning står britiske Meystyle, ledet af to russiske søstre

Tapet med integreret LED-belysning. Jo, det er lidt usædvanligt, i hvert fald så usædvanlig at dette magasins udsendte reporter spærrede øjnene op en ekstra gang på Maison & Objet-messen i Paris i september, hvor den engelske virksomhed Meystyle brillerede med en fascinerende kollektion af LED-tapet. Ikke kun på grund af den integrerede LED-belysning, men også på grund af de i øvrigt smagfulde og kunstnerisk udtænkte tapeter.
Bag virksomheden står søstrene Maria og Ekaterina Yaschuck, der i 2004 for første gang indarbejdede 99 LED-lysdioder i tapet. Det blev begyndelsen til en produktudvikling, der har ført til, at virksomheden i dag har en unik kollektion på 22 tapeter, heraf en del med LED-belysning.

Inspireret af mayaerne

Lysdioderne er fuldt integreret i materialet – tapet, eller for den sags skyld også tekstil, som kan anvendes til vægbeklædning som enhver anden vægbeklædning, med den lille tilføjelse at der lige skal være en kobling til en stikkontakt. Og så er det hele håndlavet i en kulturbevidst og kompromisløs holdning til kvalitet.

- Vort LED-tapet er individuelt håndlavet og giver os den luksus at lave mønstre, som er skræddersyet til deres omgivelser og ikke blot er gentagelser, hvilket jo er umuligt at opnå med masseproduktion, siger Ekaterina Yaschuk.
Og mønstrene er absolut ikke tilfældige – men inspireret af mayaernes kultur som i mange år har fascineret begge søstre.

- Mayaernes kultur har været en kilde til fascination for os i mange år, og det har aldrig syntes mere hensigtsmæssigt at trække på den inspiration, siger Ekaterina Yaschuck som forklaring på de særlige mønstre tapeterne har.
Maria og Ekaterina har også en delvis skandinavisk baggrund. De har russiske forældre, faderen arbejdede hos det russiske luftfartsselskab Aeroflot og blev udstationeret i Oslo sammen med familien i en række år. Familien forlod Oslo i år 2000, og de to søstre begyndte at studere design – dog i hver deres retning. Den ene design i forbindelse med teater og dekoration, den anden design i forbindelse med overflader og industri.


Foto: - Vores LED-tapet er individuelt håndlavet og giver os den luksus at lave mønstre, som er skræddersyet til deres omgivelser, siger de to søstre Ekaterina(tv) og Maria Yaschuck.