Finn Juhls 44-stol relanceres

onecollection-44-chair-i

100-året for Finn Juhls fødsel bliver markeret med en relancering af 44-stolen

OneCollection i Ringkøbing har i anledning af 100-året for Finn Juhl skabt 100 nummererede 44-stole. Moderne teknologi i samarbejde med enestående japansk håndværk har gjort det muligt at skabe stolen, så den ser ud, som Finn Juhl skabte den, men så den samtidigt kan tåle at blive brugt.

onecollection-44-chair

Stolene bliver solgt ved en auktion i dag hos Bruun-Rasmussen i København. Salget af stolene støtter samtidigt det nyetablerede Finn Juhl Institute - en forening, som fagfolk inden for designverdenen står bag i anledning af 100-året for Finn Juhl.

Finn Juhls 44-stol blev af nogle kaldt for Knoglestolen eller The Bone Chair på grund af sit skulpturelle og benede udtryk. Navnet 44 kom sig ganske enkelt af, at stolen blev skabt i 1944 af snedkermester Niels Vodder, som Finn Juhl havde et tæt samarbejde med i en lang årrække. 44-stolen blev kun produceret i 12 eksemplarer. Grunden til det var, at stolen simpelthen var for skrøbelig til at blive sat i produktion.

Når Finn Juhl skabte en stol, var det ofte den frie kunst, som inspirerede ham. 44-stolen skabte han da også præcis, som han syntes, den skulle se ud. At der så var problemer med, at den ikke kunne holde til at blive brugt, var i hans øjne noget, som snedkeren måtte tage sig af. Men netop med 44-stolen lykkedes det ikke for Niels Vodder at finde den rette løsning, så stolen blev hurtigt taget af programmet igen.

Konstruktionen af stolen var mere kompliceret, end hvad der på det tidspunkt kunne lade sig gøre rent håndværksmæssigt. Hele det organiske rygstykke er nemlig konstrueret ud af ét stykke træ på fire gange syv tommer.

Finn Juhls sidste møbeludstilling i 1982 fandt sted på Kunstindustrimuseet, og her fortalte han, at 44-stolen var hans personlige favorit blandt sine egne møbler. Så mon ikke det ville glæde ham, at hans yndlingsstol nu bliver relanceret i en holdbar udgave - uden det går ud over stolens smukke udtryk?

Oprindeligt blev 44-stolen udført i palisander og cubamahogni. De nye stole er skabt i wengé og sæde i naturlæder.