Designbureauer får mere spillerum i Stockholm 2016

På Stockholm Furniture & Light Fair 9.-13 februar 2016 vil der være et helt nyt område for etablerede formgivere og designbureauer, kaldet Established

Stockholm Furniture & Light Fair hviler ikke på laurbærrene, men udvikler sig løbende for at optimere oplevelserne for såvel udstillerne som de besøgende.

På messen i februar var der skabt et helt nyt layout med en udvidelse af området for contract- og designmøbler, som hidtil primært havde været at finde i den store Hal A. Fra og med 2015 rummes disse møbler i både Hal A og den lidt mindre Hal B, mens udstillerne i Hal C udelukkende præsenterer møbler og belysning til private hjem. Hallerne fik i den forbindelse også nye navne, nemlig Alder, Birch og Cedar.

-Alle bange anelser blev dog manet i jorden. Langt de fleste udstillere kunne godt se det nødvendige i rokeringerne, og efter endt messe stod superlativerne i kø. Messen i februar 2015 viste således stigninger på samtlige områder, og mange omtalte den som den bedste møbelmesse nogensinde i Stockholm, siger Marianne Sjöberg, der repræsenterer Stockholmmässan på det danske marked.

Dansk designfremstød

I sensommeren 2014 stod TMI (Træ-og Møbelindustrien) bag møbeludstillingen Images of Danish Furniture, der blev vist i foyeren i Industriens Hus i København. 33 medlemsvirksomheder havde møbler med på den kuraterede udstilling, der med sine 25.000 besøgende blev en stor succes.

Nu arbejder TMI i samarbejde med Stockholm Furniture & Light Fair på en ny udgave af Images of Danish Furniture til messen 9.-13. februar, og TMI har fået stillet et attraktivt areal gratis til rådighed for sin udstilling. De virksomheder, der deltager med møbler på Images of Danish Furniture, skal også udstille på selve Furniture & Light Fair på normale vilkår – enten alene eller dele en stand sammen med en eller flere andre. En række af udstillerne på TMIs designområde er dog i forvejen udstillere på selve messen.

Nyt område for designbureauer

På messen næste år vil der være et helt nyt område for etablerede formgivere og designbureauer – området hedder Established.

- I flere år har vi set en forandring, hvor formgivere og designbureauer - bortset fra at tegne til producenter - også har deres egen produktion i lille skala. For at fremme mangfoldigheden i branchen og samtidig støtte produktionen af mindre kollektioner skaber vi nu et område, hvor designbureauer kan udstille til reduceret pris. Man har aldrig tidligere på en møbelmesse set en sådan platform, hvis formål er at støtte produktioner i mindre målestok samt one-off produkter, siger Cecilia Nyberg, projektchef for Stockholm Furniture & Light Fair, og fortsætter:

- På de seneste to messer har vi haft området ”Twelve”, hvor 12 juryudvalgte og etablerede designere kunne præsentere deres produkter. Nu udvikler vi altså dette koncept til, at designbureauer og formgivere selv – uden juryudvælgelse - kan booke en stand, hvor deres kollektioner kan ses af fagbesøgende, producenter og presse. Established er åbent for etablerede designbureauer fra hele verden, og for at tælle som etableret skal bureauet have været aktivt i mindst tre år.

Established er placeret i hal ”Birch”, hvor producenter, der præsenterer produkter inden for offentligt miljø er at finde. Derfor skal også designbureauerne på Established henvende sig til offentlige miljøer med produkter inden for møbler, belysning og tekstil. Established 2016 blev hurtigt fuldtegnet, og bookningen til messen i 2017 er allerede i gang.

Guest of Honour 2016

Hvert år inviterer Stockholm Furniture & Light Fair en velrenommeret, international designer eller et designbureau til at udforme en lounge i Stockholmsmässans entréområde. Denne gang er opgaven gået til det britiske designbureau Barber & Osgerby, som har opnået international opmærksomhed for sine innovative møbler, sit industridesign og sin arkitektur.

- Vi har fulgt deres arbejde tæt i mange år, og vi beundrer bredden i deres produktion inden for de forskellige områder industridesign, møbler og arkitektur, ligesom deres mål med at integrere ingeniørkunst i processen. Vi er stærkt overbevist om, at den måde, hvorpå de giver hverdagsgenstande nye former og funktionalitet, vil være til stor inspiration for vores besøgende. Vi er derfor meget glade for, at Edward Barber og Jay Osgerby bliver vores Guest of Honour 2016, siger Cecilia Nyberg.

Edward Barber og Jay Osgerby grundlagde deres Londonbaserede bureau i 1996 efter færdige uddannelser i arkitektur fra The Royal College of Art i London. Deres første arbejde, Loop Table, var et bord, som blev sat i produktion af Isokon i 1997. Duoen er kendt for deres brug af farver, hvilket sås ekstra tydeligt i formgivningen af det begrænsede oplag af Iris-bordet til galleriet Established & Sons i 2008.

Tidligere Guest of Honour har været: Patricia Urquiola, Ronan og Erwan Bouroullec, Naoto Fukasawa, Konstantin Grcic, Giulio Cappellini, Ineke Hans, Paul Smith, Arik Levy, Inga Sempé, Oki Sato/Nendo, GamFratesi og Ilse Crawford.

Kontakt

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Marianne Sjöberg på Stockholmsmässans danske kontor: marianne@stockholmsmessen.dk , tlf. 26 15 91 98.