Tivoli stolen skal nu hedde Panton One efter dom fra Højesteret

Højesteret har i en dom afsagt i dag forbudt Montana at kalde Verner Pantons Tivoli stol for Tivoli stolen. Derfor skal den fremover hedde Panton One.

Retssagen mellem Montana Møbler A/S og Tivoli handlede om, at Montana for nogle år siden relancerede den ikoniske fletstol Tivoli stolen, der er skabt af den kendte dansker designer Verner Panton. Stolen blev oprindelig produceret i 1950’erne og 1960’erne og blev kaldt Tivoli stolen, fordi den først blev leveret til en restaurant i Tivoli. Tivoli mente, at Montana var uberettiget til at bruge stolens oprindelige betegnelse.

Director, Design and Communication hos Montana, Joakim Lassen, siger:

”Jeg er overrasket over dommen. Vi har gjort det, mange andre producenter gør, når de relancerer et produkt, nemlig at relancere under det oprindelige navn. Vi kaldte derfor Tivoli stolen for Tivoli stolen. Jeg har ikke været i tvivl om, at når Verner Panton i sin tid fik et stiltiende samtykke til at bruge Tivoli-navnet som navn på stolen, så kunne stolen stadig hedde Tivoli stolen, da vi relancerede den. Et navn er jo et navn, og et samtykke er mig bekendt et samtykke. Men det var Højesteret ikke enig i.”

”Juraen omkring et samtykke er åbenbart anderledes, end man skulle tro,” tilføjer Joakim Lassen.
”Vi har aldrig været ude på at genere Tivoli, vi har bare brugt det navn, stolen havde i hele anden del af det 20. århundrede, men vi tager selvfølgelig dommen til efterretning og har besluttet, at Tivoli stolen fremover skal hedde Panton One.