Børge Mogensen 100 år fejres på Trapholt

Søndag 13. april ville møbelmesteren Børge Mogensen være fyldt 100 år - det fejrer kunstmuseet Trapholt

Søndag 13. april ville møbelmesteren Børge Mogensen være fyldt 100 år. Møbelarkitekten, som har møbleret både det offentlige rum og det private rum i Danmark siden 1940erne og op til i dag.

Kunstmuseet Trapholt fejrer fødselsdagen med en fødselsdagsbrunch. Lektor Jørgen Guldberg, som har forsket i Børge Mogensens kolossale indflydelse på dansk møbelkultur og hans virke som leder af FDBs møbelafdeling kommer kl. 10 og holder foredrag om Børge Mogensen, hvorefter der serveres brunch i Café Trapholt.

Samme eftermiddag er der mulighed for medlemmer af Trapholts Venner at deltage i en ekskursion til Tønder Kunstmuseum, som netop har åbnet Wegner udstillingen. Efterfølgende rundvisning på Løgumkloster, hvor Børge Mogensen har stået for totalindretningen. Medlemskab af Trapholts Venner er muligt for alle.

Udstillingen på Trapholt, Børge Mogensen 100 år kan ses indtil 5. oktober 2014.

Tre hurtige om Børge Mogensen

Den tradition som Børge Mogensen arbejde op imod var store tunge møbler - han kaldte dem for slagtersæt eller pumpede skinker. Han havde en vision om at lave møbler der var fleksible. Og hans vision var, at møblerne skulle være tilpasset mennesket og ikke mennesket der skulle tilpasse sig møblet. Mennesket først og møblet derefter.

Tremmesofaen
Børge Mogensen designede den kendte tremmesofa, som blev relanceret i 1963, og som de fleste danskere har siddet i på et tidspunkt. Sofaen blev symbolet på middelklasse-Danmark og det økonomiske og uddannelsesmæssige opsving i 60érne. Børge Mogensen siger selv til BT i 1958: "Mit mål er at frembringe ting, der vil tjene mennesket, placere mennesket i hovedrollen i stedet for med djævlens vold og magt at tilpasse mennesket til tingene".

FDB-stolen
En anden klassiker fra Mogensens hånd, er FDB-stolen, som siden kom til at hedde "Folkestolen",  netop på grund af sin popularitet.  Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt siger:"De fleste har oplevet Børge Mogensens design på nært hold, for Børges møbler befolker både de offentlige rum og vores private boliger. F.eks. kan man finde FDB stolen på utallige biblioteker og uddannelsesinstitutioner".

Den spanske stol
Børge Mogensens vision var at lave møbler af høj kvalitet til den almindelige dansker. Men det var ikke udelukkende middelklassen, der var hans målgruppe. Hans design talte både til den nøjsomme forbruger, som søgte kvalitet uden pragt og til den intellektuelle forbruger med sans for
møblernes ideologiske kant og lyst til eksklusive, gedigne lædermøbler i et noget højere prisleje. Den spanske stol blev til efter en rejse til Spanien i 1958.

Udstillingen på Trapholt, Børge Mogensen 100 år kan ses indtil 5. oktober 2014.

Foto: Den spanske stol blev til efter en rejse til Spanien i 1958.