Bryndis – kunstner i akustik

Tekstil-designer og iværksætter Bryndis Bolladóttir har med sin kunstneriske forelskelse i uld fra islandske får skabt en produktion af akustiske løsninger

Nogle gange møder man bare nogle personer der brænder igennem med deres udstråling, entusiasme og engagement. En af dem er islandske Bryndis Bolladóttir. Hun deltog i en fælles islandsk stand på Stockholm Furniture & Light Fair 2014 med sine akustiske løsninger i uld – eller rettere: skulpturelle installationer med akustisk funktion, for det er formgivningens æstetik, der fascinerer og fanger øjet.

Det hele startede faktisk med kunst. Kunsten at se mulighederne i tekstil til formgivning. Det var i hvert fald sådan tekstil-innovatøren Bryndís Bolladóttir så på det dengang og begyndte at lave skulpturer i tekstil efter at være færdiguddannet på det islandske kunstakademi.

Minimalistisk og støjende

- På et tidspunkt begyndte islændingene et bygge større huse i den sædvanlige skandinaviske og minimalistiske stil, hvilket jo er fint nok, men når man vil have en meget stilren bolig uden tykke tæpper og gardiner, så er der jo heller ikke mange tekstiler, der kan absorbere den støj og rumklang, der nu engang følger med at have et større hus, fortæller Bryndis.

Det er her, Bryndis kommer ind i billedet, for i mellemtiden havde hun fået erfaring med sine kreative udfoldelser, herunder med sine kula, altså tekstilbolde/kugler i varierende størrelser og farver, lavet i uld – og herfra var der ikke langt til at se muligheden i at udvikle designet til et funktionelt akustisk produkt, der samtidig havde nogle kunstneriske kvaliteter.

- Jeg begyndte at sælge produkterne omkring 2009, men det var jo ikke noget man kunne gøre fra den ene dag til den anden. Produkterne skulle testes og godkendes, hvilket jo tager noget tid, men det lykkedes da at få dem bl.a. ISO-certificeret og så begyndte salget, og det gik faktisk meget godt og den første udstilling af produkterne fandt også sted på Island, fortæller Bryndis videre.

Satser på Skandinavien

Siden har hun udstillet sine produkter på en messe i Frankfurt i 2011, en messe i London i 2013 og nu på Stockholm Furniture & Light Fair 2014. Her var hun faktisk også at finde i 2013, men på en meget mindre og mere ydmyg stand.

- Det er først og fremmest Skandinavien jeg satser på, fordi der her designmæssigt nok traditionelt er grundlag for en efterspørgsel efter løsninger som mine. I hvert fald vil jeg gerne have salg og markedsføring gennemført ordentligt på disse nære markeder, før jeg for alvor tænker at gå videre på andre markeder, siger Bryndis Bolladóttir.

Den helt særlige uld

Til produkterne anvendes der kun uld – og kun uld fra islandske får, der som de eneste i verden udmærker sig ved at have meget lange hår i en helt anden fiber end den knap så lange og krøllede uld der er på andre får.

Det er netop det lange filtede uld, der giver de særdeles gode akustiske egenskaber, fordi lyden suges ind mellem de lange fibre. Til gengæld er denne uldtype uanvendelig til møbeltekstil, fordi den er alt for svag, siger Bryndis og forklarer, at netop ulden er hendes materiale.

- Ulden er det materiale jeg har leget og eksperimenteret med gennem rigtig mange år, jeg elsker materialet og kender dets egenskaber ud og ind, så derfor er materialet en del af virksomhedens strategi, akustiske produkter i uld, simpelthen, siger Bryndis.

Bryndis startede i 2020 op som iværksætter med sin egen produktion med to ansatte og i dag er produktionen udvidet så meget, at der er fem ansatte. Hun ejer og driver virksomheden alene og har selv finansieret udviklingen af virksomheden med hjælp fra nærmeste familie.

www.bryndisbolladottir.com

Foto1:Tekstil-designer Bryndis Bolladóttir har med udgangspunkt i legen med uld og skulpturer skabt akustiske løsninger, som hun selv producerer med fem ansatte.

Foto 2: Her er en skulpturel akustikløsning fra Bryndis Bolladóttir anvendt på en islandsk uddannelsesinstitution specielt tilpasset rummet.