Akustikløsninger på søjler - og svævende i luften ...

Akustik var sat i fokus på Orgatec messen, hvor der var bygget et Kompetence Center med fokus på både videnskabelige og mere praktiske løsninger på støjproblemer

Et stort spørgsmål er, om det virkelig er muligt at kontrollere støj med højryggede sofaer, flytbare vægge polstret med uld og støjisolerende terninger oppe i loftet?
Ifølge Uwe Schwarzkopf, interiør-arkitekt og senior konsulent ved Silence Solutions, er der i virkeligheden kun én måde at tackle støj på i åbne kontorer – især den lav frekvente støj under 500 Hz, som er meget svær at gøre noget ved. Og det er at placere medarbejderne i små bokse med vægge, loft og gulv. Væggene er naturligvis af lydtæt glas. Alle andre måder at kontrollere lyd på er ifølge Uwe Scharzkopf kun symptombehandling.

Matthias Pietzcker fra Quickborner Team maner dog til besindighed og slår fast, at akustik kan klares på mange måder ved at indrette sig med omtanke, men det kræver, at man får eksperterne på banen tidligt i forløbet.

Klart defineret

- Eksperternes opgave er ikke kun at evaluere lydniveauet ud fra dB(A) standarder, men snarere at opnå en ideel balance mellem dB(A) i tale-forståelse og ekko varighed. Det vil spare tid, penge og flossede nerver og eliminere det efterfølgende behov for at finde løsninger på problemer, der kan klares ved at være lidt mobile. Men det er vigtigt at slå fast, at selv den bedste akustiske indretning af et kontor ikke er en øre værd med mindre, der er klart definerede stille-zoner og områder, der er reserveret til kommunikation, forklarer Matthias Pietzcker.

Udsagn fra nogle af udstillerne der var med til at gøre det akustiske kompetencecenter på Orgatec-messen et interessant sted at befinde sig. Her kunne man også stifte bekendtskab med boksen fra Silence Solutions: en ultimativ måde at kontrollere støj på. Boksen har lydtætte vægge og en glasfacade, der både minimerer støj, som kommer udefra – og indefra. Der blev i foråret vedtaget en ny lov for støjniveauet på tyske kontorer, og denne boks opfylder på alle måder kravene, især til den lavfrekvente støj (under 500 Hz).

Panelerne opfanger

Hvis der hverken er penge eller plads til den ultimative løsning med lydtætte glasbure, er der også andre måder at begrænse støj på – messen viste, at der er et stort udbud af løsninger der kan tilpasses det enkelte rum. Hvad med Mitesco paneler med Snowsound® teknologi fra engelske Lesco som er et af de mest aktuelle bud på at sikre god akustik. De relativt tynde paneler kan absorbere lave frekvenser (< 500Hz). Panelerne opfanger også mellemtone frekvenser (500-2.000 Hz), der typisk opstår ved menneskelig tale og findes i alle kontorer.

Det er muligt at finde følgende elementer med støjbegrænsende effekt: Glasvægge, polstring i alle mulige tekstiler på vægge, lydtætte døre, gulvtæpper, gardiner, polstrede møbler, maling og skum, lydisolerende overflader på paneler til vægge og lofter og mange andre muligheder. Centret gav omfattende inspiration.
Blandt udbyderne af akustikløsninger på Orgatec-messen var i øvrigt blandt andet: AOS Akustik, KAEFER Construction, Egger, Glimakra, Knauf AMF, Metogla, Rehau, Renz Akustik, Strähle og Texaa – og mange flere.

Kilde: EFG, Orgatec.


www.orgatec.com
 

Foto: Mitesco Totem – akustik-paneler på søjler, der kan absorbere frekvenser op til 2.000 Hz.